Чиптунинг

Искате вече по-малък разход на гориво ? Повече мощност ?

Оптимизиран софтуер за вашата кола от Доктор Комп. Ела за изгодна оферта !

Какво се постига с чиптунинг?  Оптимална ефективност на двигателя при всякакви режими на работа, която се изразява в:

  • увеличаване на мощността, еластичността и максималната скорост на автомобила

  • увеличаване на въртящия момент 

  • намаляване на консумацията на гориво, вследствие на подобрения въртящ момент

Какво представлява чип тунинг-а?  Способ за увеличаване на мощността посредством модифициране на оригиналната програма за управление на двигателя, която се съхранява в енерго-независима памет или така нареченият „чип”. Това може да бъде направено по няколко начина и зависи от съответния електронен блок за управление (ECU). За по-старите електронни блокове с OTP или UV-Erasable памети начина за подмяна на програмата налага подмяната на паметите с нови. С напредването на технологиите тези памети са заменени с Flash памети. При компютри с такива памети, подмяната на управляващата програма се извършва посредством буксата за диагностика (OBD), със специално разработени уреди. Важно е да се знае, че не „чипът”или пауър бокс модула са отговорни за подобрената мощност на двигателя, а софтуера съхраняващ се в тях. 

Защо оригинално не се предлага от производителя? В процеса на разработка производителите взимат под внимание много фактори относно управляващата програма на двигателя. Определящи обаче си остават икономическите фактори:

  • класифициране на определен автомобил в по-нисък клас, т.е. влизане под акцизната граница ( например за България тази граница е 163 к.с.);
  • значително по-ниски стойности на вредните емисии в изгорелите газове, отколкото действащите в момента норми на ЕС, с цел дългосрочно производство на модела;
  • съкращаване на разходите за разработка на нови двигатели.

Почти всички производители предлагат механично идентични или почти идентични двигатели с различна мощност, което се постига чрез модификация на софтуера. Маркетингова стратегия на производителите е да представят по-мощния двигател като изцяло нов продукт. Като правило в почти всички случаи оптималните характеристики на двигателя не се въвеждат от автомобилните производители. Това е наша задача ! 

За колко време се извършва монтажът?  Четенето и програмирането се извършва при нас като отнема от няколко минути до един час. Инсталирането на софтуер се извършва със специализирана техника и програми, а Вашият оригинален софтуер се запазва като архив и гаранция.

Изискват ли се допълни промени след чип тунинг?  След оптимизиране не се изискват никакви промени и допълнителни настройки по автомобила. 

Прочети повече